joi, 18 iunie 2009

Nuntile in stil american la moda

Nuntile cu tema sau nuntile in aer liber in stil american au fost noutatile ultimilor ani .

Temele alese au fost dintre cele mai variate fiind teme florale, anii’ 70 sau evul mediu, mirii sosind pe motociclete, intr-o caleasca sau intr-o eleganta limuzina.

Tinerii vor nuntă sub cerul liber, cu focuri de artificii şi plimbări cu şalupa sau elicopterul.

Organizatorii de nunţi spun că tendinţa este de a copia stilul american de organizare a nunţilor, însă unul din primele impedimente este climatul neprielnic.

Noi am promovat mereu ideea de nuntă în aer liber. Fiecare vrea ceva deosebit pentru nuntă: o terasă, un spaţiu deschis, pe care să nu-l împartă cu alţii, mese rotunde.

Organizatorii de nunţi spun că tinerii români apelează tot mai des la o agenţie care să se ocupe de organizare. Nu este neapărat mai scump, dar scapă de stresul organizării unui asemenea eveniment. Cât despre cerinţe, tinerii nu sunt mai pretenţioşi, doar că s-a schimbat sistemul de referinţă. Acum nu mai vor baloane şi confetti, ci lumini şi flori. Cererile nu sunt mai excentrice, dar nivelul de trai al românilor a crescut şi fiecare nuntă cere un element deosebit.






Fior Iris va ajuta sa va indepliniti visul

miercuri, 17 iunie 2009

Concert Ovidiu Mihailescu

Va invitam la un concert de muzica folk sustinut de Ovidiu Mihailescu si prietenii lui.


Albumul "Cipilica" cu 18 piese noi completeaza o noua fatzeta a folkistului Ovidiu Mihailescu,mai romantic,mai poetic ,mai subtil albumul aduce mai aproape poetul si folkistul Ovidiu lasind umoristului doar ultimele 4 piese de pe album.
Albumul se gaseste in librariile Carturesti si poate fi comandat si "on line" pe site-ul Carturesti

sâmbătă, 6 iunie 2009

Crinul si povestea lui

Floarea de crin era dedicata zeitei Hera , sotia lui Zeus. Legenda spune ca dupa ce i s-a nascut fiul Hercules conceput cu muritoarea Alceme, Zeus si-a dorit ca acesta sa fie inzestrat cu divinitate intr-o mai mare masura. Pentru aceasta, dupa ce a adormit-o pe Hera, a adus noul-nascut la sanul ei pentru a-l alapta. Atunci cand s-a trezit, Hera a aruncat cu oroare copilul de la san, iar o parte din lapte a tasnit de-a lungul cerurilor, formand Calea Lactee. Cateva picaturi au cazut pe pamant, din acestea rasarind pentru intaia oara crinii. O legenda romana poveste ca la nasterea lui Venus din spuma marii, zeita a zarit un crin care i-a trezit in suflet gelozie si invidie datorita culorii albe imaculate si frumusetii lui. Considerandu-l un rival al propriei ei frumuseti, ea a incercat sa mutileze crinul, facand sa ii creasca un pistil enorm din centrul alb ca zapada al florii. Acest mit explica modul in care crinul a devenit asociat cu zeita Venus si cu satirii personificand patima carnala.

Reprezentari timpurii ale crinului au fost descoperite intr-o locuinta din Amnisos, Creta, datand din perioada minoana, din jurul anului 1580 ien. Crinul era floarea sacra minoana, un atribut specific marii zeite Britomartis sau Dictynna, divinitate avandu-si originile in epoca neolitica. Aceasta zeita si-a mentinut suprematia pana la producerea misteriosului cataclism de la mijlocul secolului XVI ien care a determinat decaderea civilizatiei minoane. Cultul ei a fost asimilat treptat in mitologia greaca, Britomartis fiind precursoarea zeitei Artemis.

Crinul a fost o floare populara in stravechea civilizatie iudaica, fiind mentionat atat in vechiul cat si in noul testament. Pe masura ce crestinismul a capatat amploare, crinul a devenit un simbol al castitatii, puritatii si virtutii. Intr-o straveche legenda biblica se spune ca florile de crin au rasarit din lacrimile Evei atunci cand a fost alungata impreuna cu Adam din paradis. Crinul a fost asociat indeaproape cu Fecioara Maria, acest caz fiind unul din nenumaratele exemple in care un atribut al unei divinitati pagane (Afrodita, Hera, Tripla Hecate) a fost impartasit mamei lui Christos. Prin alaturarea lui cu Fecioara Maria, crinul a devenit un simbol al martirelor virgine si a numerosi sfinti. Atat in traditia pagana cat si in cea crestina, crinul este un insemn al fertilitatii. Sfantul Antonio din Padua, protectorul casatoriei, vegheaza in acelasi timp asupra procreatiei.

In ceremoniile de nunta grecesti, preotul aseza pe capul miresei o coronita din flori de crin impletite cu spice de grau, ca un simbol al puritatii si belsugului. Crinul este si un simbol al mortii, fiind pus in trecut pe mormintele tinerilor nevinovati.
Floarea de crin nu are proprietati medicinale recunoscute. In trecut se credea ca poseda proprietati magice, in perioada elisabetana el fiind utilizat in numeroase retete de tratare a febrei sau ca unguent de curatare a ranilor si arsurilor sau ca anestezic contra durerilor reumatice sau artitice.

Pentru comenzi si mai multe detalii va asteptam sa ne contactati la office@fioriris.ro

Despre marturii

Mărturiile de botez sunt o dovadă, o atestare, un semn de mărturisire a credinței în Domnul nostru Isus Hristos. Ele sunt obiecte de cult sfințite cu prilejul săvârsirii Tainei Botezului copiilor nou-născuți.
Din timpuri vechi, a existat obiceiul – atestat de numeroase descoperiri arheologice – de a dărui celui ce a participat la slujba botezului o mărturie a împlinirii acestei Sfinte Taine, sub forma unei cruciulițe sau a unui medalion, cu datele timpului si a numelui.
În studiul etnografic al lui Simeon Florea Marian “Nasterea la români” apărut in 1892 găsim o istorie, în rezumat, a mărturiilor de botez:
“La început, mărturiile de botez fură simple monede de aramă, duse la templu în chipul unei declarațiuni de nastere; sub crestinism serviră ca mijloc de control pentru numărul noilor crestinați, iar în urmă ca daruri de pomană, pe când azi încep a-si relua adevărata-le însemnătate, aceea de a fi niste documente genealogice în sânul familiilor, ceea ce e un progress rațional si moralizator.
Aceste diferite transformări au fost firesti si neapărate. Un lucru însă a rămas statornic în tot timpul: numele, căci, în tot timpul existenței lor mărturiile au avut înțelesul de dovadă capabilă de-a constata fie nasterea fie botezarea individului.
În sfârsit, o altă particularitate demnă de observat e tăria cu care li s-a păstrat caracterul religios….”
Se pare că baterea unor medalioane specifice de Botez s-a practicat de prin anul 1850, fapt atestat pe o mărturie de Botez, dar ele pot avea o vechime mult mai mare, deoarece nu există nici o evidență strictă în acest sens. Datorită stimulării de către Biserica Ortodoxă Română, acest obicei românesc s-a extins si a cuprins diferite categorii sociale care au dorit ca la nasterea si Botezul copilului nou-născut să lase ca amintire familiei si posterității aceste minunate documente, în metal, ale credinței ortodoxe române. Aceste medalioane de Botez sunt adevărate documente istorice si religioase deoarece pe ele sunt gravate date si nume ale unor personalități cum ar fi: Aliss Văcărescu, Barbu Stirbeiu, Alexa Oțețelisanu, Ioan Kalinderu, Maria Ela Cantacuzino, Zoe Bals, Irina Marghiloman, Adina Stirbey, Ion Andreescu, Luis Lahovary, Alex B. Catargi, Grigore Phirikidis, Esther Ferechidi, etc.


Traditia de a da marturii la nunta sau bomboniere se trage din istoria veche europeana. Era un obicei obisnuit al aristocratiei care sarbatoreau nunta, botezul, nasterile sau zilele de nastere. Mirele si mireasa ofera mici cadouri sau marturii si invitatii le multumesc la randul lor pentru ele, urandu-le toate cele bune. Initial, acestea erau valoroase si erau facute din aur, argint, pietre pretioase, portelan sau cristal. Continutul lor era de asemenea valoros, de obicei era zahar. La acel timp, zaharul era foarte rar, mai ales ca avea efecte medicale. Dupa un timp, au aparut alte insemnatati. Marturiile au devenit un simbol al celor 5 urari: sanatate, bogatie, fericire, fertilitate, viata lunga. Defapt ele sunt un simbol al dragostei si al respectului reciproc intre cei doi miri si o urare de bine a vietii impreuna. Plus ca ele intregesc decorul nuntii in sine. Marturiile au devenit foarte populare in ultima vreme, mai ales ca din ce in ce mai multa lume le doreste ca o amintire a nuntii. Valoarea in bani este foarte mica in comparatie cu cea din trecut. Marturiile cele mai des intalnite cuprind: panglici, lumanari, poze, modele personalizate, placute inscriptionate, bomboane, diverse pachetele, perne, baloane si borcanase pline cu petale de flori frumos mirositoare si lista este nelimitata, totul depinde de imaginatia si dorinta mirilor. Multe cupluri prefera sa ofere ceva comestibil decat vreun cristal ornamental. Bomboane, migdale, bomboane mentolate si trufe sunt cele mai des intalnite. Ele pot arata minunat impachetate in diferite moduri personalizate si nu sunt deloc costisitoare. Efectul per total poate fi foarte sublim!
Bloguri, Bloggeri si Cititori