sâmbătă, 6 iunie 2009

Despre marturii

Mărturiile de botez sunt o dovadă, o atestare, un semn de mărturisire a credinței în Domnul nostru Isus Hristos. Ele sunt obiecte de cult sfințite cu prilejul săvârsirii Tainei Botezului copiilor nou-născuți.
Din timpuri vechi, a existat obiceiul – atestat de numeroase descoperiri arheologice – de a dărui celui ce a participat la slujba botezului o mărturie a împlinirii acestei Sfinte Taine, sub forma unei cruciulițe sau a unui medalion, cu datele timpului si a numelui.
În studiul etnografic al lui Simeon Florea Marian “Nasterea la români” apărut in 1892 găsim o istorie, în rezumat, a mărturiilor de botez:
“La început, mărturiile de botez fură simple monede de aramă, duse la templu în chipul unei declarațiuni de nastere; sub crestinism serviră ca mijloc de control pentru numărul noilor crestinați, iar în urmă ca daruri de pomană, pe când azi încep a-si relua adevărata-le însemnătate, aceea de a fi niste documente genealogice în sânul familiilor, ceea ce e un progress rațional si moralizator.
Aceste diferite transformări au fost firesti si neapărate. Un lucru însă a rămas statornic în tot timpul: numele, căci, în tot timpul existenței lor mărturiile au avut înțelesul de dovadă capabilă de-a constata fie nasterea fie botezarea individului.
În sfârsit, o altă particularitate demnă de observat e tăria cu care li s-a păstrat caracterul religios….”
Se pare că baterea unor medalioane specifice de Botez s-a practicat de prin anul 1850, fapt atestat pe o mărturie de Botez, dar ele pot avea o vechime mult mai mare, deoarece nu există nici o evidență strictă în acest sens. Datorită stimulării de către Biserica Ortodoxă Română, acest obicei românesc s-a extins si a cuprins diferite categorii sociale care au dorit ca la nasterea si Botezul copilului nou-născut să lase ca amintire familiei si posterității aceste minunate documente, în metal, ale credinței ortodoxe române. Aceste medalioane de Botez sunt adevărate documente istorice si religioase deoarece pe ele sunt gravate date si nume ale unor personalități cum ar fi: Aliss Văcărescu, Barbu Stirbeiu, Alexa Oțețelisanu, Ioan Kalinderu, Maria Ela Cantacuzino, Zoe Bals, Irina Marghiloman, Adina Stirbey, Ion Andreescu, Luis Lahovary, Alex B. Catargi, Grigore Phirikidis, Esther Ferechidi, etc.


Traditia de a da marturii la nunta sau bomboniere se trage din istoria veche europeana. Era un obicei obisnuit al aristocratiei care sarbatoreau nunta, botezul, nasterile sau zilele de nastere. Mirele si mireasa ofera mici cadouri sau marturii si invitatii le multumesc la randul lor pentru ele, urandu-le toate cele bune. Initial, acestea erau valoroase si erau facute din aur, argint, pietre pretioase, portelan sau cristal. Continutul lor era de asemenea valoros, de obicei era zahar. La acel timp, zaharul era foarte rar, mai ales ca avea efecte medicale. Dupa un timp, au aparut alte insemnatati. Marturiile au devenit un simbol al celor 5 urari: sanatate, bogatie, fericire, fertilitate, viata lunga. Defapt ele sunt un simbol al dragostei si al respectului reciproc intre cei doi miri si o urare de bine a vietii impreuna. Plus ca ele intregesc decorul nuntii in sine. Marturiile au devenit foarte populare in ultima vreme, mai ales ca din ce in ce mai multa lume le doreste ca o amintire a nuntii. Valoarea in bani este foarte mica in comparatie cu cea din trecut. Marturiile cele mai des intalnite cuprind: panglici, lumanari, poze, modele personalizate, placute inscriptionate, bomboane, diverse pachetele, perne, baloane si borcanase pline cu petale de flori frumos mirositoare si lista este nelimitata, totul depinde de imaginatia si dorinta mirilor. Multe cupluri prefera sa ofere ceva comestibil decat vreun cristal ornamental. Bomboane, migdale, bomboane mentolate si trufe sunt cele mai des intalnite. Ele pot arata minunat impachetate in diferite moduri personalizate si nu sunt deloc costisitoare. Efectul per total poate fi foarte sublim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori