marți, 8 februarie 2011

Nuntile in America, agonie si extaz


Eeehhh dragele mele, dragele mele.... Va mai amintiti de American Pie 3, The Wedding?

O nunta in stil american este un prilej de bucurie si fericie. Avand in vedere complexitatea si multitudinea de nationalitati ce in timp s-au stabilit in “the land of freedom “, pamantul libertatii, traditiile sunt extrem de variate de asemenea.

Sunt cateva elemente caracteristice nuntilor americane. Acestea sunt Dusul Miresei, Petrecerea Miresei, Voalul, Sarutul Miresei, Tortul Mirelui si Luna de Miere.

Nunta la americani, ca orice proces, este intr-adevar un proces, de cele mai multe ori lung si complicat, ridicat pe o carutza de reguli care, prin comparatie, fac constructia unui Rolls Royce sa para un lego pentru 3-5 ani. Regulile stricte – cauza numarul 1 de alergii la romani - in combinatie cu principiul “da-le oamenilor libertatea de a face ce vor si vor alege sa se copieze unul pe celalalt” fac majoritatea activitatilor senzational de predictibile, foarte boring – cum am zice noi, romanii. Nu pentru americani insa!

Totul porneste de la creaturile pe care lucratorii in bransa le numesc “bridezilla”, care la nastere primesc pe langa instinctele de conservare si de perpetuare a speciei, si niste planuri clare despre cum trebuie sa arate si sa se desfasoare Nunta, pina la cele mai mici detalii. Parintii pun deoparte, inca de la nastere, zeci chiar sute de mii de dolari, pe care nu precupetesc sa-i cheltuie pe tot felul de lucruri folositoare: o rochie de mireasa de $10.000, o receptie pe vapor, limuzine albe cu pampoane, petale de trandafiri in calea mirilor, un tort in forma de catedrala bizantina si, desigur, chocolate fountain si funde de matase legate de spatarul scaunului. Desigur, nepunand la socoteala inelul cu diamant baban, cu un numar civilizat de fete, pe care bietul viitor sot il va plati pina la pensie.

Varietatea, cand vine vorba de organizarea evenimentului, se reduce la forma tortului si rochia miresei. Restul incap pe o foaie A4. Aceleasi hour d'oeuvres carora mai bine le zicem appetizers ca sa nu ne facem de ris, acelasi chicken marsalla (fiindca “toata lumea maninca pui, nu?”), acelasi meneaito cu poalele ridicate. Indiferent de design.. acum mancam, acum dansam, acum inchidem barul, sa se poata concentra meseanul la ce e important fiindca daca nu ai mancat in timpul alocat ti se ia farfuria din fata. Te-ai dus la baie? Ai ratat entrée-ul! Acum inchidem muzica, acum plecam! Multumim pentru participare!

Pe scurt, orice dorinta ti se va indeplini, desigur daca se incadreaza in pachetul standard: cinci ore jumate de nunta si patru ore de bar. Presupun ca cercetatorii americani au facut un studiu (pe baza caruia s-a dat o lege) care dezvaluie faptul ca oamenii tind sa se imbete dupa 4 ore de baut si 5 ore jumate de distrat.

Petrecerea fetelor inainte de Ziua Nuntii nu este o traditie pur romaneasca, ci imprumutata de la americani. Acest fapt nu impiedica viitoarele mirese sa dea o raita prin oras si sa se distreze cum nu au facut-o pana in acea zi. E momentul in care fetele isi iau ramas bun de la prietena lor ce iese din randul domnisoarelor, dar si cand viitoarea mireasa priveste pentru ultima data lumea din perspectiva persoanei I singular. Din momentul in care va spune DA, totul va fi despre”Noi” – „ce facem noi azi”,” trebuie sa mergem in vacanta si la parinti amandoi”... si asa mai departe. Cu toate gandurile acestea si cu emotiile sau poate chiar si cu nesiguranta de rigoare, pretecerea burlacitelor a fost pana in acest moment un prilej de distractie, de fericire si de multe ... shoturi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori