marți, 8 februarie 2011

Traditii si superstitii



1. Aruncarea cu grau si orez peste proaspetii miri

Desi in zilele noastre acest obicei se practica doar la starea civila, batranii spun ca ar trebui pastrat si la biserica, intrucat are o deosebita importanta. Pentru inceput, afla ca boabele de grau si orez nu ar trebui sa fie inlocuite cu confetii. Si asta pentru ca, atat graul, cat si orezul semnifica fecunditatea aruncata peste trupurile mirilor si viata imbelsugata ce ii asteapta. De asemenea, uralele si muzica lautarului nu sunt nici ele lipsite de semnificatie. Zgomotul este menit de a alunga spiritele rele ce vin in ziua nuntii pentru a le lua din darurile divine ale cuplului.

2. Scoaterea jartierei de pe piciorul miresei
Un moment ce, uneori, poate fi jenant, dateaza inca din epoca paleolitica. Jartiera are proprietati magice, investind-o pe mireasa cu puteri supranaturale. Dupa acest moment, mirele arunca jartiera catre ceilalti burlaci de la nunta. Cel ce o va prinde se va casatori primul pentru ca va fi cel vrajit de farmecele feminine.

3 Aruncarea buchetului miresei
Legenda spune ca demult, in Anglia, fetele nemaritate de la o nunta au vrut sa pastreze bucati din materialul vestmintelor si din florile miresei , sfasiindu-i acesteia rochia. De atunci, mireasa alege ca la sfarsitul nuntii sa arunce buchetul, cea mai norocoasa fiind si urmatoarea care se va casatori.

4. Mireasa trebuie sa poarte “Something old, something new, something borrowed and something blue”
Ai auzit asta prima data in filmele americane si te-ai intrebat mirat ce semnifica. Ei bine, obiceiul de a purta la nunta ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru vine de fapt din Anglia secolului XIX si reprezinta uniunea cu trecutul si in special cu familia miresei ( obiectul vechi ce este, de regula, un obiect mostenit de la mama sau bunica), speranta de a avea noroc in casnicie (ceva nou ), incercarea de a prelua din experienta si succesul altei femei casatorite ( ceva imprumutat). Necesitatea purtarii unui obiect albastru, poate fi interpretat ca pe un fel de uniune cu barbatul iubit, stiindu-se faptul ca albastrul reprezinta culoarea masculinitatii. Pe de alta parte, aceasta culoare este si mesagerul linistii si al sigurantei.

5. Schimbul de verighete
Te-ai gandit ca acel inel simbolizeaza cercul inchis al uniunii dintre cei ce se casatoresc, in care nimeni si nimic nu trebuie sa intervina. Cu toate astea, se poate sa nu fi aflat ca legenda egipteana avanseaza ipoteza conform careia prin degetul inelar stang trece vana iubirii ce duce la inima. Astfel, verighetele identice ce ating aceasta vena vor pastra vesnic sentimentele pure de iubire.


Pe langa acestea, mai exista, binenteles, si alte traditii cum ar fi:
● Barbieritul mirelui si gatirea miresei inainte de nunta, de obicei de catre prieteni deja casatoriti, furatul miresei inainte sau dupa miezul noptii, trecerea pragului etc.

In Maramures nuntile se fac in general iarna si nu neaparat sambata, asta pentru ca sarbatoarea tine trei zile si trei nopti, exact ca in basmele populare romanesti.

Cei doi miri trebuie sa se spovedeasca inainte de a-si uni destinele, intre ei avand loc si un ritual interesant numit “iertarile miresei/mirelui”, in care sunt rostite versuri cu rol magic pentru a-i dezlega pe parteneri de vechile greseli facute unul fata de celalalt.

● Inainte de plecarea la biserica, mireasa trebuie sa se spele in apa sfintita sau apa neinceputa, asta numai daca e fecioara.

Un lucru neobisnuit il constituie faptul ca au loc doua nunti in cadrul aceluiasi eveniment, in cazul in care mirele si mireasa provin din sate diferite si nu au bani sau locatia necesara pentru a-si primi nuntasii. “Nunta detilin” este sarbatorita intocmai ca si cea “laolalta”.

Moldova este si ea bogata in astfel de “ciudatenii. De exemplu, cel ce anunta pentru prima data comunitatea ca va avea loc o nunta sau mai multe, este preotul, care citeste “strigarile” cu cateva saptamani inainte de nunta.

● De asemenea, partenerii sunt nevoiti sa poarte pana la nunta o floare alba, artificiala: fata in par, iar barbatul la palarie.

Atunci cand mireasa este luata din casa parinteasca au loc tot felul de obiceiuri, care mai de care mai interesante : poarta este ferecata cu lacat, tocmai pentru a testa abilitatea baiatului de a se descurca in fata obstacolelor ce apar intre el si iubita, scoaterea zestrei in fata casei, masa miresei la care sunt poftiti toti cei din alai, dar si iertarile, intalnite si in zona Transilvaniei.

Si in aceasta parte a tarii se practica aruncarea cu bomboane si grau la iesirea din biserica, avand aceleasi semnificatii.

In drumul spre casa sau spre localul unde va avea loc petrecerea, localnicii arunca cu apa in fata alaiului, simbol al fecunditatii si al belsugului.

Si, daca ai aflat cele mai importante traditii de nunta din tara noastra, iata care sunt superstitiile asociate acestui eveniment. Chiar si cei mai increzatori miri vor acum sa stie care ar fi lucrurile de care sa se fereasca. Iata cateva dintre semnele bune, rele, dar si avertizarile celor ce cunosc in detaliu si acest aspect al unei nunti:

Daca in timpul ceremoniei din biserica una dintre lumanari arde mai repede, partenerul careia ii apartine va muri primul. De asemenea, daca lumanarile se sting mereu, este semn ca acea legatura nu va tine.

Ploaia in timpul nuntii este semn bun, prevestind viata imbelsugata si fericita.

Mireasa nu trebuie sa poarte bijuterii cu perle pentru ca acestea simbolizeaza lacrimile ei.

Daca in fata alaiului apare un cosar, o pisica neagra sau un curcubeu, relatia oficializata va fi trainica.

In schimb, semnele rele sunt o maicuta sau un calugar, sau sa iti iase cineva in cale cu o galeata goala.

Se pare ca luna mai si ziua ta de nastere nu sunt tocmai indicate pentru a te casatori. La fel se spune si despre casatoriile incheiate dupa lasarea serii.

Mireasa trebuie sa fie atenta la pantofii sau sandale cu decupaj la degete pentru ca pe acolo iese, se pare, norocul partenerilor.

De asemenea, daca vei fi mireasa, alege o pereche de incaltaminte trainica si comoda pentru ca nu e voie sa iti schimbi incaltarile, spunandu-se ca altfel te vei lepada si de barbat.

Doi frati nu trebuie sa se casatoreasca in acelasi an, iar nasa nu este indicat sa fie insarcinata in momentul in care devine patronul spiritual al acelui cuplu, si asta pentru ca norocul cu care ii inzestreste pe miri reprezinta, de fapt, norocul ce ar fi trebui sa i-l dea copilului.

Peste tot in lume au loc tot felul de obiceiuri care mai de care mai ciudate, dar nu lipsite de semnificatii pentru poporul respectiv. Asa cum si noi avem astfel de situatii, la fel de intampla si cu alte natii.
Afla si modurile in care alte popoare sarbatoresc ceremonialul nuptial :

Se spune ca in China, fata se marita atat cu baiatul, dar si cu familia acestuia. Asta pentru ca legatura dintre ei este prea puternica pentru a putea fi rupta de sotia fiului lor. Tot aici exista ritualul ceaiului si al ducerii miresei la altar intr-un scaun purtat de cativa barbati. Cu toate astea, obiceiul nu se mai pastreaza astazi atat de frecvent, scaunul fiind inlocuit cu masina.

In Africa, fetitele sunt invatate de mici cum sa se poarte in fata barbatului, ba mai mult, exista si unele semne practicate de femeile casatorite pentru a comunica fara ca sotii sa inteleaga. In ziua nuntii sau a petirii fetei, mirele trebuie sa vina cu oile sau vitele promise familiei miresei, acesta fiind pretul platit pentru a o lua in casatorie pe fata. Cea mai frumoasa si iubita mireasa primeste in jur de 30 de vite.

In Japonia, mireasa este pictata din cap pana-n picioare cu vopsea alba, simbolizand fecioria si puritatea ei. In timpul nuntii, mirii trebuie sa bea noua cupe de sake, o bautura japoneza. Doar dupa realizarea acestui ritual, mirele si mireasa sunt si in mod “traditional” casatoriti. La nunta japoneza invitatii se distreaza altfel decat la sarbatorile nuptiale romanesti sau europene: joc diverse jocuri si canta la karaoke.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori