luni, 31 octombrie 2011

Cea mai faimoasă fotografie a Pământului îşi dezvăluie secretele


"Marmură albastră". Este numele celei mai faimoase fotografii care surprinde Pământul văzut din spaţiu. Creatorul ei a dezvăluit secretele din spatele reuşitei.


Cea mai cunoscută fotografie a Pământului văzut din spaţiu, fotografia care are şi cea mai bună rezoluţie, a fost botezată "Marmură albastră" şi a apărut în paginile a zeci de mii de ziare din lume, pe bloguri sau reţele sociale. Este şi pe wallpaperul Iphone-ului.

Unul dintre creatorii ei, Robert Simmon, de la NASA, a dezvăluit că "Marmură albastră" este de fapt o imagine compusă din multe fotografii, care încearcă să ofere o reprezentare cât mai corectă a Pământului, potrivit Gizmodo.

Simmon a povestit că a creat imaginea folosind o hartă de 43.200 pe 21.600 de pixeli a Pământului. Harta fusese la rândul ei creată de Reto Stöckli, care a suprapus 300 de fotografii ale Pământului, capturate de sateliţi timp de 100 de zile.

A fost nevoie de multă muncă. Norii au fost eliminaţi din poze pentru a lăsa imaginea mai clară. Simmon a venit apoi şi a îmbunătăţit fotografia, pentru a obţine un Pământ cât mai realist. Printre altele, a adăugat textură apei, folosind în acest scop datele NASA, care măsoară nivelul de clorofilă din ocean. O hartă a norilor a fost adăugată după aceea.

În cele din urmă, toate aceste hărţi şi fotografii au fost suprapuse şi finisate cu ajutorul unor softuri. Inclusiv în banalul Photoshop.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori