luni, 13 aprilie 2009

Lumanarile... din cele mai vechi timpuri si pana azi











Toata lumea stie cum arata o lumânare. E subtire, firava, înaltuta, cu trupul de ceara. Rostul lumânarii este sa arda si sa lumineze. De aceea, cel mai important lucru pentru o lumânare este ca ea sa fie aprinsa.Sufletul omenesc este asemanator cu o lumânare. Flacara lui, lumina lui, este rugaciunea. Sufletul care se roaga este ca o lumânare aprinsa.
Lumina.... Lumanare... Vitalitate... Suntem dependenti de ea, artificiala sau naturala! Ne imbatam sufletul cu ambientul ei artificial. Lumina trezeste! De ce? De ce o lumanare? Istoria lumanrii nu cunoaste genune. Se spune ca Egiptenii au fost cei care i-au “picurat” inceputul si-apoi romanii au concretizat-o fizic.Pentru omul de rand lumanrea n-are istorie, are doar varste si a trait, in timp, procesul modernizarii! Lumanarea nu picura ceara, ci plange! Lumina ei creeaza stari, ambiante, trezeste sentimente, celebreaza varste, lumineaza chipuri planse!



Lumânarea ne însoteste pretutindeni, fiind aproape de fiecare dintre noi în cele mai importante clipe din viata. La botez, de ziua noastra, când ne împartasim, la Pasti, la nunta, la înmormântare, lumânarea e nelipsita.Lumanarea nu se topeste, metafizic privind, ea picura in oameni! O lumânare aprinsa raspândeste caldura si lumina si în jurul ei. Ea nu arde numai pentru sine, ci întotdeauna si pentru ceilalti. Din flacara ei se pot aprinde si alte lumânari, fara ca lumina sa i se împutineze.



Lumanarea de botez are rolul de a calauzi primii pasi ai copilului. Sa fie luminati de flacara lumanarii prezenta la slujba religioasa.
Lumanarea de botez - revine in sarcina nasilor. Se decoreaza cu funda albastra pentru baiat si roz sau rosie pentru fata. De asemenea, nasii ii daruiesc copilului un trusou complet de imbracat. In biserica nasa tine copilul iar dupa scoaterea lui din apa sfintita il infasoara intr-o bucata de panza alba, nefinisata, necusuta (nu prosop sau paturica).
Lumanari de botez 65cm, 70cm, 100cm albe sau in nuanta dorita Sunt simple, elegante, au tija interioara, sunt stabile termic si cromatic (nu se ingalbenesc, nu isi schimba culoarea). Ard fara fum si fara sa picure daca sunt tinute in pozitia corecta.

Lumanari de nunta cilindrice la 150 cm, 120cm, 100cm albe, crem sau in culoarea dorita.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori