vineri, 10 aprilie 2009

Nunti, botezuri, traditii la romani


Sfintele Pasti e cea mai mare sarbatoare crestin ortodoxa de la romani.

Postul Pastelui este cel mai lung si mai greu post de peste an, si a fost randuit de Biserica pentru cuviincioasa pregatire a catehumenilor de odi­nioara, care urmau sa primeasca botezul la Pasti si ca un mijloc de pre­gatire sufleteasca a credinciosilor pentru intampinarea cu vrednicie a Invierii Domnului. Postul Pastelui tine 40 zile, finalizandu-se prin "Saptamana intunecata" (cand a murit Domnul Isus Christos) , urmand dupa Inviere Saptamana Luminata. In aceasta perioada nu se fac nunti, botezuri sau petreceri, nu se consuma otet si se mananca "de dulce" doar in zilele de "Dezlegare la peste" (biserica emite un calendar ortodox cu zilele de sarbatoare , dezlegari, si alte informatii crestin ortodoxe).


Nunta... Un moment unic al vieiii, aflat la pragul dintre realitate si spectacol... Un eveniment ce presupune un scenariu clasic si mult prea bine cunoscut (El si Ea, indragostiti, isi unesc destinele in fata tuturor), dar si foarte multa munca de culise... Un spectacol pe scena vietii, in care actorii principali - fara repetitii - trebuie sa straluceasca si sa fie la inaltime.


Diferitele regiuni ale tarii au traditii romanesti aparte, superstitii legate de ziua nuntii si de viitorul mirilor. Insa toate acestea sunt mult mai bine intelese de locuitorii din mediul rural care nu concep ca o nunta romaneasca sa nu se desfasoare conform traditiilor. Astfel, indiferent de regiune, petitul este primul pas pe care trebuie sa-l faca tanarul care vrea sa se casatoareasca. Acesta merge insotit, de prieteni, de parinti sau de rude in casa viitoarei mirese, unde ii cere, in mod oficial, mana. In aproape toate regiunile acest obicei de nunta a dobandit caracterul unei formalitati, unui prilej de distractie si buna dispozitie.

Daca pana nu de mult nunta traditionala era de baza, in prezent exista mii si mii de variante prin care va puteti personaliza evenimentul. Astfel, nuntile tematice au devenit un adevarat trend al lumii mondene. Tot mai multi tineri adopta idei originale cand vine vorba de nunta lor. Pe baza acestor idei, au aparut nuntile „gandite” de la primul si pana la ultimul detaliu. Nici traditiile nu au disparut definitiv, dar nuntile nu mai sunt organizate plecand de la aceste traditii, ci de la anumite idei imprumutate din afara. Nu este un lucru tocmai rau, daca mirii, invitatii si organizatorii sunt multumiti si incantati.

Organizati-va nunta avand grija sa treceti toate sarcinile si ideile pe o lista. Stabiliti din timp ce stil de nunta va doriti: clasic, rustic, de epoca... Primul lucru important este sa faceti rezervarea restaurantului. Nu uitati sa va bazati doar pe 80% din persoanele invitate. Nu este obligatoriu sa-i chemati pe toti la cununia civila, mai ales daca sunt din alta localitate. Alegeti restaurantul cel mai potrivit in functie de buget si care ofera tortul si decoratiunile incluse in pretul total. Mergeti la biserica din timp si achitati o parte din bani informandu-va mai intai daca in ziua aleasa se fac nunti. Cununia religioasa este de preferat sa aiba loc cat mai aproape de restaurant sau puteti opta pentru inchirierea a 2-3 microbuze pentru transportul invitatilor. Urmatorul pas in organizarea nuntii dumneavoastra este sa va alegeti nasii, muzicantii si cameramanul. Apoi alcatuirea listei de invitati impreuna cu familia, contactarea fotografului si planificarea lunii de miere. Daca optati sa plecati in strainatate in luna de miere, nu uitati sa va verificati pasapoartele, sa cumparati din timp biletele de avion si sa confirmati rezervarea la hotel.


In ceea ce priveste botezul ortodox si cel catolic, multi parinti care isi boteaza primul bebelus vor sa stie exact ce au de facut pentru ca evenimentul sa decurga conform traditiilor bisericii dar si potrivit altor reguli legate in special de alegerea nasilor de botez, de petrecerea de botez, de trusoul micutului...

Prin botez, noul nascut este crestinat si primit in randul Bisericii. Pacatele stramosesti (de la Adam si Eva) i se iarta si primeste in el Duhul Sfant de la Dumnezeu. Taina botezului se savarseste in biserica dupa randuielile acesteia. Botezul se face pana la 40 de zile de la nastere si nu poate avea loc decat o singura data. La ortodocsi, ca si la catolici, alegerea unui nume potrivit pentru copil se face la alegerea parintilor dar se poate tine cont si de sfaturile preotului. Este bine ca micutul sa primeasca un nume de sfant din calendar. La noi, cel mai raspandit nume pentru baieti este Ioan, dupa numele Sfantului Ioan Botezatorul, iar pentru fetite, Maria, mama Mantuitorului. In acest fel, se considera ca sfantul al carui nume il poarta copilul se va ruga pentru el in permanenta. Uneori, biserica nu recomanda alegerea a doua nume pentru cel mic, considerand faptul ca sfintii au avut in general un singur nume.

Pentru botez, nasa va pregati in primul rand lumanarea de botez, care trebuie impodobita cu flori. Crinul, de exemplu, este considerat simbolul Fecioarei Maria. Se poate pune de asemenea bradut, pentru ca micutul sa fie sanatos si viguros ca un brad, floarea-miresei, ca sa nu aiba cununiile legate, feriga, pentru spor. Panglica pentru lumanare trebuie sa nu fie nici prea scurta (se va casatori prea repede) nici prea lunga (se va casatori tarziu). Tot nasii vor pregati pentru infasatul copilului o bucata de panza alba. Aici, se spune ca trebuie sa fie o panza necusuta, nefinisata, pentru ca si Iisus Hristos a fost infasat astfel, sau daca nu se poate altfel, un prosop sau alt material... Simbolica este cifra trei in cadrul botezului: preotul cufunda copilul in apa de trei ori, pe masa de botez sunt trei lumanari aprinse, panza de infasare sa aiba trei metri... Dupa botez, nasii trebuie sa-i puna bebelusului o cruciulita de argint la gat. Nasa este cea care se ocupa de infasatul copilului, dupa care il poate da mamei in brate.
Petrecerea de botez este si ea importanta, si se poate organiza in orice zi a anului, chiar si in post – biserica spune ca bebelusul nu alege cand sa vina pe lume, si deci el trebuie botezat fara nici o retinere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori